Könyökfájdalmai vannak?

Mi is az a golfkönyök?

 

A fájdalom a nevét onnan kapta, hogy a golfozó sportolók jelentős részénél gyakori panaszként merült fel, hogy a könyök belső felszíne nyomásra érzékeny és a csukló hajlítása fájdalommal jár. Ebben az esetben is igaz, hogy a fájdalom nem csak a golfozók körében, hanem az élet számos területén előfordulhat.

Mik a kiváltó okai?

 

A golfkönyök a csukló befelé hajlításában szerepet játszó izmok túlerőltetéséből fakadóan az alkart és a könyököt összekötő ínhüvely gyulladásából ered. A fájdalom a könyök csontos belső részén összpontosul, azonban esetenként az alkarba sugározhat. Az izmok túlerőltetésének okai a rendszeres, erős, hosszantartó fogásban, az alkar terhelés alatti forgatásában, a csukló feszítésében keresendők. Ezek a rendszeresen ismétlődő fogások, feszítések mikrotraumákat (apró húzódásokat, szakadásokat) okozhatnak az ínhüvelyben amely gyulladáshoz vezethet.

 

Mik a tünetek?

 

A golfkönyök általában folyamatosan alakul ki és fokozódik. Kezdetben csak kellemetlen, esetleg bizsergő érzést veszünk észre bizonyos fokú visszatérő merevséggel, majd idővel kialakulhat a komoly fájdalom ami a csukló befelé hajlításakor érződik. Nehéz és erőtlen a fogás, szorítás. Általános gyengeség jelentkezik a csuklóban és az ujjakban ami észrevehető, hiszen egyre nehezebben cipelünk szatyrokat, a kézírás is egyre nehezebb, kényelmetlenebb, fárasztóbb. A mosogatásnál a szorítás, az edények és tányérok forgatása nehezebben megy. A könyök belső felén a csontos rész nagyon érzékennyé válik és kellemetlenül fáj. Nehezen, vagy nem tudunk a golfkönyökkel tárgyakat felvenni úgy, hogy tenyerünk lefelé mutat. A fájdalom tesztelhető és azonnal előidézhető ha a csuklónkat a másik kezünkkel lefeszítjük vagy terhelés alatt befelé fordítjuk. Nem általános, de jól azonosítható tünet az ujjak zsibbadása és bizsergése is ami jellemzően a kisujjnál és a gyűrűsujjnál jelentkezik.

 

Kiknél jelentkezhetnek a tünetek?

 

A betegséget a csuklót és az ujjakat mozgató izmok túlterhelése és az ínhüvelyek sérülése, gyulladása okozza. Mindenkinél jelentkezhetnek a tünetek aki rendszeresen, erősen, hosszantartóan fog valamit, terhelés alatt forgatnia kell az alkarját, feszítenie kell a csuklóját sportolás vagy munka közben. Gyakori a golfozók, az ütő- és dobósportokat űzők körében, a súllyal edzőknél, a nehéz fizikai munkát vagy monoton munkát végző embereknél. Kiváltó ok lehet a festés, gereblyézés, kalapálás, favágás, futószalag melletti dolgozás, de olyan mindennapos tevékenységek is lehetnek okozói mint a számítógépezés, a klaviatúra rendszeres használata, vagy akár a főzés is.

 

Hogyan kezelhetjük? Mit tehetünk ellene?

 

Mint minden betegségnél, úgy a golfkönyök esetében is a legjobb gyógymód a megelőzés! Ezt kellő elővigyázatossággal, a gyakori okokra való odafigyeléssel és a testünk jelzéseinek értelmezésével viszonylag egyszerűen meg lehet tenni.

A tünetek jelentkezésénél a legfontosabb a kiváltó ok szüneteltetése és a pihentetés!

Azonban számos olyan eset is előfordulhat amikor nem lehetséges a szüneteltetés és a pihentetés, hiszen a mindennapi életünk része a kiváltó ok! Ezekben az esetekben külön odafigyelést igényel, hogy elkerülhessük a fájdalmakat. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

Ha a kiváltó ok…

… az új sport amit elkezdtünk, keressünk egy jó edzőt, vagy szakértőt aki segít a megfelelő technika kialakításában. Például a rossz ütőfogás, vagy a rossz technikával történő súlyemelés hamar sérülést és fájdalmat okozhat. Minden új mozgást lassan, fokozatosan, alacsony intenzitással építsünk be az életvitelünkbe és adjunk időt a szervezetünknek, hogy hozzászokjon az újfajta mozgáshoz.

… a nem megfelelő testtartás. Fontos, hogy a munkahelyünkön és a házimunkánk során is a munkavégzési helyek megfelelően legyenek beállítva annak érdekében, hogy a golfkönyököt és még számos további mozgásszervi fájdalmat, mint a nyakfájás, hátfájás, térdfájás, sarokfájás, gerincsérv megelőzhessünk. Ha rendszeresen érezzük, hogy az adott cselekmény során a felvett pozíció nem kényelmes és egy idő után csupán a pozíció megtartása is fájdalommal jár, elfáraszt, akkor változtatni kell a körülményeken. Sokat segíthet a munkaterület megemelése, az asztalon lévő monitorok megemelése, a könyök megfelelő alátámasztása stb.

… a nehéz fizikai munka. A golfkönyök ilyen esetekben különösen akkor fordul elő, ha valaki olyan munkát kell, hogy végezzen, amihez nem szokott hozzá. Ilyen lehet a költözés, nagytakarítás, kerti munkálatok, szerelés és még számos tevékenység mely nagy terhet ró az alkarra és sok ismétlődés van bennük.

… a monoton fizikai munka ahol a feladatot a kezeinkkel kell végezni. Sokszor a tünetek akkor jelentkeznek ha a munkához amit végzünk nem nagy erőfeszítés kell, hanem folyamatos a terhelés és a kezeinket igénybe veszi. Ilyen lehet a gépírás, zöldségaprítás, metszés, kasszázás stb.

… a rossz bemelegítés. Sportolóknál is gyakran előfordul, hogy nem megfelelő bemelegítéssel kezdenek neki az edzésnek. A golfkönyök elkerülésének érdekében minden olyan tevékenység előtt amely a könyök ismétlődő hajlításával, feszítésével jár, ajánlott bemelegíteni és megfelelően átmozgatni az izmokat és az ízületeket.

Nagyon sok ember végez ilyen és hasonló tevékenységeket, ezért szinte bárkinél kialakulhat a golfkönyök. Azonban egy nap fizikai munka, vagy egy nagytakarítás, vagy egy karácsonyi menü megfőzése általában nem okoz golfkönyököt. Ahhoz, hogy a golfkönyök tüneteket okozzon, a betegséget okozó tevékenységet hosszútávon, rendszeresen és alkalmanként hosszabb ideig kell végezni. Abban az esetben ha a tüneteket észleljük, igyekezzünk minél korábban kezelni a betegséget és a kiújulást pedig lehetőség szerint el kell kerülni.

 

Mivel a betegség a legtöbb esetben nem komoly és az egyik legjobb módszer a pihentetés, ezért érdemes ezzel kezdeni. A könyököt nyújtott helyzetben, az alkarizmok lehetséges mozdulatlanságában tartjuk. A hűtés, jegelés is enyhítheti a betegség okozta gyulladás tüneteit. Fontos, hogy a jeget ne közvetlenül a bőrre helyezzük, hanem egy törölközőbe csavarva helyezzük a fájó pontra és azon keresztül hűtsük a fájó testrészünket. Ha a pihentetés és a hűtés nem segít a fájdalom elmúlásában, keressen fel szakorvost mielőbb!

A tünetek enyhítésére használhatunk különböző gyulladáscsökkentő krémeket is. Javasoljuk azonban, hogy keressen fel szakorvost aki a megfelelő módon tudja kezelni a betegséget!

Megelőzésképpen, de legkésőbb az első tünetek enyhülését követően a felépülés és a visszaesés elkerülése érdekében alkalmazhatóak a különböző könyökpántok és könyökvédők, könyökrögzítők melyek segítenek csökkenteni a terhelést a kritikus területen. Érdemes ezeket alkalmazni a tüneteket kiváltó tevékenységek közben. Ezeket kiegészítve javasolt az alkart és a csuklót erősíteni és mobilizálni különböző gyakorlatokkal, melyekkel fokozatosan növeljük az időt és az intenzitást ezzel szoktatjuk hozzá a végtagokat a terheléshez.