Térdfájdalom jelentkezett gyerekemnél!

Mi is az a Schlatter – Osgood szindróma?

 

 

Az Osgood – Schlatter szindrómát általában növekedési porcleválásként említik. Számos fiatal, serdülő és kamasz gyereknél jelentkezik ilyen térdfájdalom jellemzően a 11 – 16 év közötti időszakban.

 

Hogyan ismerjük fel az Osgood – Schlatter szindrómát?

 

Ez a típusú fájdalom a növésben lévő fiataloknál jelentkezik a térd elülső részén. A fájdalom egy diónyi részen jelentkezik a térkalács alatt, jellemzően egy kis duzzanat kíséretben. Ez a terület kezdetben csak akkor fáj ha megnyomjuk, megütjük. Ha a problémát figyelmen kívül hagyjuk, akkor egyre érzékenyebb lesz és a fájdalom is erősödni fog. Idővel fájdalmas lesz behajlítani a térdet, nem megy a guggolás, sőt súlyosabb esetekben még a ruha érintése is súlyos fájdalmat okozhat.

 

Mi okozza a térdfájdalmat?

 

Elsősorban a sokat sportoló, aktív gyerekeknél jelentkezik ez a fajta fájdalom. A térd elülső részén lévő gumó (tuberositas tibiae) a sípcsonton helyezkedik el, ahova a patella ín tapad. Ez a patella ín rögzíti a patellát a sípcsonthoz. A Schlatter – Osgood szindróma ezen terület csontosodási zavara. A fájdalmat a hirtelen növekedés okozza, amikor a csontrendszer intenzívebben növekszik mint a lágyrészek és az inak. A növekedés ütemének különbsége miatt az inak feszesebbé válnak. A feszes ín miatt a korábban említett gumót nagyobb erőbehatás éri és mikro sérüléseket okoz a csontfelszínen. A sérülések miatt a szervezet a regenerációt is megkezdi és újjáépíti a sérült felületet. Ennek köszönhetően csontbütykök alakulhatnak ki a sípcsont elülső részén az ínak tapadási pontjainál és ezek a bütykök feszíthetik a csonthártyát és fájdalmat, ödémát okozhat.

 

A Schlatter – Osgood szindróma kezelése

 

Az orvosok általában a fájdalmat okozó aktivitás egy időre történő felfüggesztését javasolják, vagy a terhelést olyan szintre állítják be ami még nem okoz panaszt. Gyakori a térdrögzítők és patellapántok alkalmazása is melyek csökkentik a tüneteket.

Mindenképpen ajánlott a nyújtások bevezetése és az izmok lazítása manuális technikákkal.

Ha a fájdalom nem szűnik vagy erősödik haladéktalanul konzultálni kell szakorvossal aki pontosan meg tudja határozni a terápia menetét az egyénnek legjobban megfelelő módon.