Könyökfájdalmai vannak?

Mi is az a teniszkönyök?

 

A fájdalom a nevét onnan kapta, hogy a teniszező sportolók jelentős részénél előfordul a túlterhelés következtében, azonban amit a köznyelv teniszkönyök néven említ az az általános vélekedéssel ellentétben nem csak a sportolóknál fordul elő, hanem az élet számos területén találkozhatunk a jelenséggel. A teniszkönyök akkor alakul ki mikor a fokozott és folyamatos fizikai igénybevétel miatt íngyulladás és lassan kialakuló csonthártyagyulladás alakul ki az izmok tapadási helyén a sorozatos mikrotraumák következményeként.

 

Kiknél fordulhat elő és mik a kiváltó okai?

 

A fájdalmat az alkari feszítőizmoknak a könyök külső oldalán található tapadási régiójában a túlterhelés miatt bekövetkező mikrotraumák által keletkező gyulladás okozza.

A teniszkönyök jellemzően akkor alakulhat ki amikor a fizikai munkavégzés, sportolás közben az alkari feszítőizmok erős és rendszeres igénybevételnek vannak kitéve. Ezek jellemzően a szorító mozdulatok. Számos sportolónál előfordulhat a teniszezőkön kívül is. Jellemző a küzdősportolók körében, a csapatsportoknál is jelentkezhet mint például a jégkorong, azonban bárkinél kialakulhat aki megterhelő fizikai munkát végez mint például az ásás, vagy rendszeresen emelő, cipekedő munkát végez, továbbá kialakulhat a fájdalom egy monoton és gyakran ismétlődő mozdulat okán is.

 

Mik a tünetek?

 

Kezdetben a tárgyak, eszközök emelésénél, megfogásánál, szorításánál gyengeség tapasztalható az alkarban, majd fokozódó fájdalom jelentkezik a könyökben és az alkar feszítő izomzatában később a könyökízületi rész feletti külső oldalon intenzív fájdalom érződik a könyökízület és / vagy a csuklóízület bizonyos mozdulatai következményeként. A könyökízület környékén a csont megnyomásakor intenzív fájdalom jelentkezik ami a csonthártyagyulladásra jellemző.

 

Hogyan kezelhetjük?

 

A legfontosabb az odafigyelés és a tünetek minél korábbi felismerése! A legjobb gyógymód a megelőzés! Ha a munkánk során, vagy sportolás közben tapasztaljuk a kezdeti tüneteket akkor tehermentesítéssel, a megerőltető mozdulatok mellőzésével, a könyökízület és az alkar nyugalomba helyezésével sokat tehetünk egészségünk megóvása érdekében. Megelőzési szakaszban, illetve a korai stádiumban alkalmazott könyökpántok és könyökvédők alkalmazása is segíthet a kritikus terület tehermentesítésével és támogatásával.

Abban az esetben ha a fent leírtak nem hoznak javulást, szakvizsgálat során történő szakorvosi konzultációt követően gyógyulást elősegítő terápia alkalmazására kell, hogy sor kerüljön. Általánosságban gyulladáscsökkentő gyógyszerek és tapaszok alkalmazásával kezdődik, de súlyosabb esetekben a műtéti beavatkozás is szükséges lehet. A műtéti beavatkozást gipszrögzítés majd azt követően rendszeres gyógytorna követi.