Teniszkönyök vagy golfkönyök?

Miben más golfkönyök és teniszkönyök?

 

Már olvashattak nálunk a golfkönyökről és a teniszkönyökről is. Most egy pár sorban a kettő betegség közti különbségekre és kapcsolatokra szeretnénk kicsit jobban rávilágítani.

 

Amint korábban is leírtuk már, nem kell profi teniszezőnek lenni ahhoz, hogy a teniszkönyök betegségben szenvedjünk, mint ahogyan a golfkönyök tüneteit is észlelhetjük anélkül, hogy valaha is jártunk volna golfpálya közelében. A teniszkönyök és a golfkönyök is az alkar és a csukló ismétlődő, rendszeres és hosszútávú mozgásából alakulnak ki. Mindkét betegség a túlerőltetés miatti folyamatos mikrotraumák következtében fellépő ínhüvelygyulladásnak különböző fajtái. Az elsődleges különbség, hogy a teniszkönyök a külső (laterális) a golfkönyök pedig a belső (mediális) ínszalagot támadja. Ebből adódik, hogy a teniszkönyök az alkari feszítőizmok túlterhelésének a következtében jelentkezik és kiváltó okai is olyan tevékenységek melyek az alkar feszítését veszik igénybe folyamatosan. Ezzel szemben a golfkönyök a hajlítóizmok túlterhelésének köszönhető.

Mindkét esetben a csukló, az alkar gyengesége a kezdeti tünetek között van. A különbséget a fájdalom pontosan behatárolható helye jelenti ami a teniszkönyök esetében mindig a könyök külső oldalán jelentkezik intenzív fájdalom formájában, míg a golfkönyöknél a fájdalom a könyök belső felén jelentkezik.

A teniszkönyök a gyakoribb jelenség, ugyanakkor mindkét esetben a tünetek észlelését követő azonnali pihentetés az elsődleges terápia. Amennyiben lehetőség van rá, érdemes megelőzésképpen, vagy a tünetek enyhülését követően és a visszasérülés elkerülése érdekében különböző könyökpántok és könyökvédők beszerzése melyet a tüneteket okozó tevékenység közben tehermentesítésként lehet viselni.

Fontos, hogy ha a tünetek nem enyhülnek, ne várjunk a végletekig és ne hagyjuk romlani a helyzetet, hanem azonnal keressünk fel elismert, felelősségteljes szakorvost aki a megfelelő vizsgálatok után fel tud állítani egy megfelelő terápiás kezelést és ezzel elkerülhetőek a komolyabb beavatkozások és a hosszan elnyúló kellemetlen tünetek.

Mindenkinek jó egészséget és sportos, aktív életet kívánunk!